Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl

Papa en mama doen dingen anders, omgaan met verschillen.

Vaders en moeders doen dingen anders, dat is deels biologisch bepaald, deels evolutionair. In de afgelopen dertig jaar is er heel veel veranderd in 'onze' gezinnen. Vaders namen steeds meer zorgtaken op zich en steeds meer moeders gingen buiten de deur werken. Er ontstond meer gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheden werden anders verdeeld. Wat er ook gebeurde, is dat onze onderlinge verschillen werden benadrukt.

Onderlinge verschillen benadrukt.

Doordat de taken verdeeld werden, kwamen we op elkaars terrein. Het terrein waar de ander al veel ervaring had opgedaan en waar we zelf 'nieuw' waren. We gingen elkaar helpen, hadden moeite met loslaten/ aan de ander overlaten, voelden ons nog verantwoordelijk en zagen dingen misgaan (of ging het anders dan we gewend waren?). Hoe dan ook onze verschillen in aanpak, ideeën en meningen kwamen duidelijk naar voren. Onze onderlinge verschillen werden benadrukt.

Onderlinge verschillen zijn leuk.

Als ouders bij mij in de praktijk komen om te praten over 'op één lijn zitten', dan gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag 'Waarom is het zo belangrijk om samen op één lijn te zitten?'. Steeds weer komen er liefdevolle beweegredenen, warme bedoelingen en mooie motivaties als antwoord. De 'gemene deler' houden we vast. Om daarna ook gebruik te maken van elkaars verschillen. 'Wat zijn jullie verschillen en mogen die er zijn?' Dan komt er ruimte voor 'Wat kan vader goed en wat kan moeder goed? Wat zou je nog van elkaar kunnen en willen leren?'

Behoefte aan een momentje voor mezelf.

Door alle overeenkomsten en verschillen op te schrijven komen ouders tot het inzicht dat ze samen nog meer te bieden hebben dan ze al zagen. Waar ze eerst dachten dat er iets veranderd moest worden, is er nu een gezamenlijke kracht gevonden! Dat heeft een positieve invloed op alle gezinsleden. Er wordt gebruik gemaakt van elkaars sterkte kanten en er ontstaat weer ruimte voor 'een momentje voor mezelf'. En dat is in veel gezinnen een hartewens van beide ouders.

Kinderen vinden het prima.

Kinderen blijken prima te kunnen omgaan met de verschillen tussen hun vader en moeder. Ze hebben allang ervaren dat papa de dingen anders doet dan mama. Ze hebben ook allang geleerd om ermee om te gaan en er gebruik van te maken.

Door samen te laten zien dat verschillen er mogen zijn, geef je het voorbeeld dat iedereen geaccepteerd wordt zoals hij/ zij is. Je laat zien dat we gebruik kunnen maken van elkaars sterke kanten.

Praat met je kind over verschillen.

Met kinderen kan je heel goed praten over verschillen. Zij zijn de wereld aan het ontdekken en zien in sommige situaties de verschillen duidelijk beter dan wij, de volwassenen. Je kind kan je ook veel over jezelf en jullie gezin vertellen. Luister zonder te oordelen, dan zal je veel ontdekken.

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007